Oost West, Thuis Best?!

Junior journalist Driek Dejaeger, 11 jaar.

Mijn verhaal gaat over Lotte uit Brussel. Lotte is een goede vriendin van mijn mama en ze is verhuisd naar Marokko. Marrakech werd haar nieuwe thuis. Een thuis helemaal anders dan Brussel en toch ook niet.

Een thuis is niet noodzakelijk een plek, maar eerder een gevoel.

Een thuis is voor Lotte niet noodzakelijk een plek, maar eerder een gevoel. Je goed voelen met mensen en dingen rond je heen die je graag hebt. Als haar gezin bij haar is in Marrakesh, samen met een goed boek, leuke kleren en haar laptop als connectie met de wereld…dan voelt ze zich snel thuis.

Ze vertrok uit België omdat ze iemand uit Marokko had leren kennen: Rachid. Ze kreeg de kans om te gaan werken in Marrakech voor ViaVia World. Zo kon ze samen met Rachid een reiscafé opstarten en ze besloot daar te blijven. Ondertussen kregen ze samen ook een zoontje Nizar. 

Dat het reiscafé een mooie plek is en vol van verschillende culturen, heb ik zelf meegemaakt in de paasvakantie vorig jaar. Ik werd daar super vriendelijk ontvangen, we kregen muntthee. Dat smaakte helemaal anders dan bij ons met heel veel suiker. Lotte nam me mee op verkenning in de Souks (een overdekte markt). We zagen iedereen druk in de weer met levende dieren, kruiden, fruit en groenten. Ik kon zien hoe ze wol verfden en prachtige spullen uit hout maakten. In haar reiscafé kon ik een hamburger uitproberen: Marokkaans met een Belgische toets. Het beste van twee werelden, zegt Lotte. Lotte deed me thuis voelen in Marrakech door me op mijn gemak te doen voelen. Als je zelf eens wil weten hoe het daar is kan je ook naar oude afleveringen van Bye Bye Belgium kijken, ze hebben Lotte en Rachid gevolgd.

Een nieuwe thuis maken ging redelijk gemakkelijk, zegt Lotte, omdat ze zich goed voelt met haar gezin, maar ook omdat ze een paar dingen heeft meegenomen uit België. Wat kleren, wat boeken, lekkers dat ze laat meebrengen uit België, dit alles doet haar thuis voelen.

Toch mist Lotte heel wat uit haar vroegere thuis, waardoor ze hier niet 100% een thuis kan maken zoals in België. “Mijn vrienden, mijn familie, die mis ik heel hard en verder ook de cafeetjes uit België." "Zoals ook het koffiehuisje van je mama, dat was bijvoorbeeld een heel toffe plek”, zegt Lotte al lachend. 

Zo een plekje, zo een toffe cafés , lekker bier, lekkere kaas, mosselen en zo van die streekproducten. Dat zijn dingen die ze mist en die ze hier soms wel eens in Marokko vindt, maar dan veel duurder en niet zo lekker. Dat zijn praktische dingen die ze mist, maar het is vooral de familie en de vrienden die ze het meeste mist.

“Ik vind het leuk dat ik hier heel veel licht heb, heel veel zonlicht heb”, glundert Lotte. 

"Ik had dat niet door toen ik in België leefde en ik miste dat niet echt, maar nu ik in Marrakech woon en dit hier mijn thuis is, vind ik het heel fijn dat er heel vaak zon is en een blauwe hemel”. Dat ze de dagen dikwijls op een rustiger tempo kan doen, dan dat ze in België zou wonen, vindt ze ook meer dan een pluspunt. Lotte vindt ook dat de Marokkanen heel lief en leuk zijn met kinderen, dus dat is voor Nizar ook heel plezant. Dat zijn allemaal dingen die ze niet meer zou kunnen missen aan Marrakech. 

Ze is er ook trots op dat ze van het reiscafé een thuis maakte. Ze vindt het zalig om zo een plek te creëren en is heel blij met hoe het eruit ziet, met de mensen die bij hen werken, de mensen die bij hen op bezoek komen en die er allemaal een warme plek van maken.

Lotte gaf tot slot nog een paar tips om je nieuwe thuis te maken in het buitenland.

Pak mee wat je echt graag hebt op vlak van materiële dingen (je lievelingstrui, boek of speelgoed) en van waarden (gezellig samenzijn, je mening kunnen zeggen) en maak daarmee jouw eigen plekje, jouw eigen coconnetje in het nieuwe land dat je jouw thuis mag noemen. Maar geniet ook van de nieuwe kansen en uitdagingen op je pad.

Omarm je nieuwe thuis!

“Waar dan ook, tot later”, zegt ze. “We zien elkaar snel, hier of in Marrakech, sowieso op een warme plek, een thuis."

Driek is de zoon van mijn zalige vriendin Miek. Zij is een super onderneemster met als levens- en business moto: doen waar je blij van wordt. Miek had al een koffiehuis en richtte nu net HoveniersHuis op. Een ontmoetingsplek in Vichte, je kan er logeren, feest vieren, workshops volgen…

Instagram Miek: @doenwaarjeblijvanwordt
Alle info over HoveniersHuis: www.hoveniershuis.be