Tijd

Souk klok en radio’s

Souk klok en radio’s

In België werd de klok afgelopen weekend naar wintertijd gedraaid. In Marokko bleef het zondag eens gewoon hetzelfde uur, niets bijstellen gewoon zelfde tijd als zaterdag. Alhoewel… sommige “slimme” telefoons slaagden er toch in om hun gebruikers in de war te brengen waardoor enkele Marokkanen stipt een uur te laat op hun afspraak verschenen.

Maar goed, zowel België als Marokko zitten nu in de tijdzone UTC +1 uur en delen dus hetzelfde uur.

De afgelopen maanden werd er in Marokko nochtans ijverig aan de klok gedraaid. De verwarring was bij momenten compleet want volgden ze nu wel of niet de Europese zomertijd, toeristen kregen bij het landen van de stewards vaak een foute lokale tijd mee en waren ongerust over het uur van opstijgen van hun terugvlucht. In mei en juni was er ook de speciale ramadantijd en werd de klok een uur terug gedraaid zodat het breken van de vasten rond 19u20 was en niet pas rond 20u20. Tijd was de afgelopen maanden dus letterlijk veel aan de Marokkaanse klok draaien. 

Ramadantijd

Ramadantijd

Voor mezelf speelde het begrip tijd een grotere rol dan de klok op zich. Bij momenten was mijn tijd in Marrakech er vooral eentje van vertragen, van gewoon op bed liggen, van mijmeren, van pure emoties. Eentje van tijd nemen voor luisteren naar een podcast reeks of in één ruk een boek uit lezen of uren op een terrasje zitten en koffie na sapje na thee drinken. Op andere momenten was het cliché time files when you’re having fun meer dan ooit van toepassing met het vele fantastische bezoek en het ontdekken van de stad.

Maar bovenal blijkt 2019 een tijd waar het moment van grote veranderingen is aangebroken. Professioneel is het tijd voor iets nieuw, we kunnen een locatie in Marrakech bemachtigen om er ons eigen ViaVia reiscafé en restaurant te openen als over enkele maanden de tijd van verbouwen achter ons ligt. Het voorjaar was ook een periode waarin ik in geen tijd aanvoelde dat de man die ik lief heb, mij lief heeft. Dat we samen meer willen dan “we zien wel” en dat als we een gezin willen zo eind 30 jaar zijnde, het ook meteen tijd was om eraan te beginnen… de negen maanden van nieuw leven laten groeien zijn volop bezig.

Er breekt dus een nieuwe tijd aan. Één van vele dingen voor de eerste keer, één van veel samen en één van nieuw leven. Een tijd waar ik met volle goesting voor sta en waar natuurlijk ook veel vragen en onzekerheden bij opduiken. Maar dan weet ik, tijd brengt raad.

Nieuw leven op de werf

Nieuw leven op de werf