Positieve Marrakchi

Positief. Het lijkt tegenwoordig een woord dat ik eerder link aan het resultaat van een coronatest dan aan een ingesteldheid. Want helaas beheerst de pandemie met teveel positieve testen nog steeds het nieuws én ons leven. In Marokko zijn er op vrijdag 16 oktober opnieuw 3498 mensen die na een test bevestiging krijgen dat ze covid positief zijn. Over de hele coronaperiode zijn er tot nu 167.148 besmettingen en 2818 overlijdens. 

Het virus woedt nog volop en de wereldwijde negatieve impact is nog amper te overzien. Zoveel mensen die ziek worden, zoveel mensen die rouwen, zoveel mensen die eenzaam zijn. Zoveel mensen die familie, vrienden, inkomen, sporten, feesten en vooruitzicht missen. Het is quasi logisch om je nu in negativiteit te verliezen. 

En toch zijn daar de positieve Marrakchi die warme initiatieven opzetten. Deze 3 projecten kwamen op mijn radar: 

Opération Ne Baissons pas les Masques gesteund door de ngo Coeur & ACT zorgt al weken voor maaltijden en voedselpakketten voor daklozen en families. Corona jaagt meer inwoners van Marrakech de armoede in. Toerisme is een grote bron van inkomen voor heel veel families in deze stad. De sector ligt plat, mensen hebben weinig of geen spaargeld en niet iedereen kan rekenen op steunmaatregelen waardoor velen op zoek moeten naar andere manieren om te overleven. De voedselbedeling is dus letterlijk broodnodig. Door de giften van ondernemers en bedrijven en door de solidariteit van tientallen vrijwilligers slaagt deze actie.

Ook de ambachtslui en artiesten in de souk zitten door het wegvallen van toerisme zonder inkomen. Marrakech Artisan Fund trekt zich het lot van deze groep aan. Handgemaakte sloefen, tapijten, schilderijen, lampen,… het zijn souvenirs die vanuit Marrakech via toeristen huiskamers over de hele wereld sieren. Marrakech Artisan Fund zet ook de waarde van de Marokkaanse culturele traditie en technieken in de kijker. En hoopt zo dat dit vakmanschap niet verloren gaat. Concreet haalt dit fonds giften op waarmee het 100 ambachtslui financieel kan steunen. De ambitie is om die steun de komende 6 maanden te blijven verlenen.

Met Marrakech for Marrakchi trekt een groep jongeren zich de mentale impact van de coronasituatie aan. Fietsen kan de fysieke en mentale gezondheid verbeteren zo stellen de jongeren van Marrakech Green Wheels. Ze organiseren fietstochten om hun stadsgenoten de medina te laten herontdekken. De #positivevibes wordt standaard toegevoegd aan hun Instagramberichten want de activiteiten kunnen bijdragen aan het geluk van de Marrakchi en de filmpjes stralen dat ook uit.  

Ik neem met Ik ga naar Marrakech deel aan de BlogBoost Najaarschallenge. De uitdaging voor deze blogpost was schrijven rond het thema Positiviteit & Energie. Surf naar www.blogboost.be en ontdek de deelnemende blogs.