Videobellen

Vandaag is mijn jongste broer jarig. Ik was daarstraks op zijn feestje in de tuin in Deurne. Al heb ik niet met een streekbier kunnen klinken of de pizza uit de nieuwe oven kunnen testen. Want jawel, ik ben in Marrakech en ik was op het verjaardagsfeestje aanwezigheid via FaceTime. 

Nog voor corona ons leven binnendrong, deed ik al wel eens aan videobellen. Toen Rachid en ik nog ver weg van elkaar woonden bijvoorbeeld en we naast het bellen elkaar toch ook soms verliefd in de ogen wilden kijken. Nu we samen met Nizar in Marrakech wonen, zie ik mijn familie vaker online. Ook mijn schoonfamilie belt om ons te zien, ze wonen aan de andere kant van Marokko en omdat we niet dezelfde taal spreken, maakt videobellen het ook een pak makkelijker om te communiceren. 

Nu sinds enkele maanden social distance een algemeen gekend begrip werd en het coronavirus ons wereldwijd thuis plaatste, is het videobellen alomtegenwoordig. Via Whatsapp, Zoom, Skype, Messenger of FaceTime nam ik met familie en vrienden deel aan apero’s, verjaardagen, huiskamerconcerten, quizzen, vertelavonden en zelfs een verkleedfeestje. Met vriendinnen videobelde ik de afgelopen weken ùren. Soms was het gesprek zelfs diepgaander dan dat we het face to face op café zouden voeren. Al speelde de vreemde tijd en bijhorende corona-emoties daar ook een rol. 

Nu we zowel in België als Marokko weer uit ons kot mogen komen, is de frequentie van het videobellen serieus afgenomen. Logisch nu we elk in onze omgeving weer fysiek kunnen samenkomen, al is het nog met de nodige afstand of met een mondmasker. Dat het leven weg van onze schermen weer op gang komt is zelfs een beetje een bevrijdend gevoel. En toch hoop ik dat het videobellen een overlever van het coronavirus wordt. Voor mij is het een ideale manier om vanuit het buitenland met mijn Belgische vrienden en familie contact te houden, om even coucou te zeggen of fier Nizar te tonen. Ik zou het jammer vinden als het videobellen volledig wegebt. En ik besef dat het de heimwee mogelijk meer aanwakkert maar vooral wakkert het de betrokkenheid aan, zowel in België als hier in Marrakech.