Hitte

Ik gok dat het weer overal ter wereld het meest voorkomende gespreksonderwerp is. In Marrakech is dat niet anders. Zeker als de thermometer al ruim een week dagelijks boven de 40 graden stijgt met een paar pieken tot 46 graden. De lucht is zwaar, het is heet en als er wat wind staat, lijkt het alsof je met een haardroger in je gezicht blaast. Voordeel: de natte was is op minder dan een uur kurkdroog. Mijn zoon van 7 maanden slaapt normaal de hele nacht door maar nu wordt hij badend in het zweet ’s nachts wakker want ook de nachten blijven warm. Toen ik één van de voorbije nachten om 3u30 even met hem wat wou afkoelen op het balkon, was het nog steeds 32 graden! 

Het weerbericht voorspelt dat het alvast de komende week ook boven de 40 graden blijft. Marrakech is tijdens juli en augustus sowieso heet en dat zal er de komende jaren niet beter op worden. Dus leer ik ermee om te gaan net zoals alle Marrakchi dat moeten doen. Les 1: blijf binnen en vertraag je tempo. Haha, we mogen sinds dik twee weken uit ons kot maar sluiten onszelf alweer het grootste deel van de dag thuis op om de hitte te vermijden. 

Gelukkig is ons appartement redelijk koel, dat merkte ik toen corona ons half maart in lockdown thuis opsloot. Het weer in Marrakech was toen ongewoon grauw en grijs en in ons appartement was het onaangenaam kil. Ik droeg toen 2 paar sokken, een dikke trui én een sjaal om het binnen warm te krijgen! We zeiden toen nog dat we met dit kille appartement in de zomermaanden blij zouden zijn. En inderdaad, we kunnen de hitte redelijk buiten houden maar bij 46 graden was het toch ook niet meer te harden en ging de airco aan. Ik hou zo niet van die aircobak want los van het instant-afkoelings-effect, vind ik het absurd dat het gebruik ervan net voor de verdere opwarming van de aarde zorgt. Ik probeer dus op andere manieren af te koelen, door de rolluiken overdag omlaag te doen bijvoorbeeld. Of door ’s ochtends om 8u een wandeling te maken zoveel mogelijk in de schaduw. Door liters water te drinken en homemade limonade te maken. Door thuis rond te lopen in ondergoed of in een lichte djellaba. Door af en toe samen met mijn baby in een verfrissend badje te plonzen. Door altijd een tetradoek in de buurt te hebben om zijn en mijn zweet af te deppen. Door na zonsondergang weer buiten te komen voor een terrasje of een wandeling in het parkje in de buurt. 

En natuurlijk loop ik te puffen en te zweten terwijl mijn lijf oververhit. Maar ik loop zo min mogelijk te klagen en te zagen want dat verhit enkel mijn gedachten en die hebben in deze onzekere tijden al genoeg te verduren. Dus laat me vooral het hoofd koel houden.